Waṣiyyah Abī Hanīfah li Ibnihi Hammād: Suatu Suntingan Ilmiah dan Terjemahan - Mamat, Mohd Anuar; Wan Abdullah, Wan Suhaimi; Abdullah, Muhamad Basthami (Jurnal Usuluddin, 2015)
Makalah ini mengusahakan suatu suntingan ilmiah dan terjemahan terhadap salah satu karya agung Abū Ḥanīfah yang berkaitan dengan bidang pendidikan Islam, iaitu Waṣiyyah Abī Ḥanīfah li Ibnihi Ḥammād. Ia memuatkan pesanan dan perbincangan tentang adab-adab yang sepatutnya dilazimi oleh seseorang dalam kehidupan mereka khasnya sebagai seorang penuntut ilmu (ṭālib al-‘ilm). Edisi ini dihasilkan bersumberkan empat naskhah manuskrip yang diperoleh daripada Suleymaniyyah Kutuphansi, Istanbul dan Universiti Islam, Madinah. Kajian ini diharap dapat memperkenalkan salah satu karya agung pendidikan Islam sebagai sumber dan rujukan kepada bidang pendidikan Islam masa kini.