Ahmat Adam, Batu Bersurat Terengganu: Betulkah Apa Yang Dibaca Selama Ini? 2017. Petaling Jaya: SIRD. 98 halaman termasuk indeks (berkulit keras). - Buang, Ahmad Hidayat (Jurnal Usuluddin, 2018)
Buku ini merupakan satu penilaian semula kepada pembacaan batu bersurat Terengganu yang mengandungi inskripsi tentang pengajaran yang berhubung dengan agama Islam terutama terhadap buku yang disunting oleh Profesor Dr Muhammad Zaini Uthman bertajuk Batu Bersurat of Terengganu: Its Correct Date, Religio-Cultural and Scientific Dimensions. Kuala Lumpur: Department of National Heritage (2012).