Haji Yusof Rawa dan Penerbitan Majalah al-Islah (1970-1974) - Abdul Hamid, Faisal @ Ahmad Faisal; Jalani, Hamidah (Jurnal Usuluddin, 2018)
Artikel ini membincangkan penglibatan Haji Yusof Rawa dalam gerakan islah di Tanah Melayu. Perbincangan dalam artikel ini merangkumi biodata ringkas dan keterlibatan beliau dalam usaha-usaha islah melalui penulisan. Setelah itu, sejarah penerbitan majalah al-Islah juga dibincangkan dalam artikel ini disamping menjelaskan isi kandungan utama majalah yang sarat memuatkan idea-idea islah. Dapatlah disimpulkan bahawa Haji Yusof Rawa banyak menegur dan menyaran pembaharuan masyarakat Islam di Tanah Melayu melalui penerbitan majalah al-Islah. Ramai di kalangan membaca dan pendokong islah dalam dekad 70-an merasa gembira dengan kehadiran majalah al-Islah dan berharap penerbitannya dapat diteruskan namun oleh kerana kekanggan dan halangan tertentu majalah al-Islah terpaksa diberhentikan penerbitannya pada 1974.