Elemen Dakwah dalam Siri Animasi Ummi: Ceritalah Pada Kami - Abdullah., Siti Aisyah Yap (Jurnal Usuluddin, 2016)
Pendekatan dakwah yang tepat terhadap sasaran memerlukan para da’i berusaha untuk menyusun strategi dakwahnya agar penyampaian tersebut mudah difahami dan diterima. Tujuan kajian ini berkaitan dengan elemen dakwah yang terdapat di dalam siri animasi Ummi: Ceritalah pada Kami (UCPK) dari sudut sumber rujukan, isi kandungan, pendekatan dan gaya persembahan. Hasil dapatan kajian mendapati bahawa siri UCPK ini menepati elemen dakwah Islamiyyah yang mengajak para penonton untuk memahami ajaran Islam dengan mudah sambil berhibur di samping turut mempunyai rangsangan psikologi yang positif.